miercuri, 14 decembrie 2011

DOMINATORUL SI TRADAREA

Rana de tradare


Conform dictionarului, tradarea se traduce prin “a insela in mod voit si perfid increderea cuiva; a fi neloial fata de cineva sau ceva; a comite o infidelitate in dragoste sau casatorie; a insela; a vinde pe cineva
Tradarea se afla in relatie opusa cu fidelitatea. Avem incredere in cineva atata vreme cat ne este fidel. In momentul in care increderea ne este afectata, suferim de tradare.
Aceasta rana, de tradare,  se activeaza intre 2-4 ani si se dezvolta in relatia cu parintele de sex opus, ca urmare a trairii intense a complexului oedipian.
Persoanele care sufera de rana de tradare nu au reusit sa-si rezolve complexul lui Oedip, acest fapt presupunand ca, atasamentul fata de parintele de sex opus este mai mare decat ar trebui sa fie in mod normal.
  In copilarie aceste persoane se simt tradate de fiecare data cand parintele nu-si respecta o promisiune sau ii tradeaza increderea. Astfel, pentru a atenua durerea, provocata de aceste situatii, isi va construi o masca. Aceasta masca este cea a dominatorului. Cu timpul dominatorul va incepe sa controleze respectarea propriilor angajamente si va face tot posibilul sa se asigure ca ceilalti isi vor respecta promisiunile.
Dominatorul are un corp care emana forta si putere in partea superioara.  Privirea “dominatorilor” este intensa si deosebit de seducatoare. Aceasta privire are darul de a-i face pe ceilalti sa se simta importanti.  Mai mult, cu ajutorul privirii se protejeaza pentru ca ceilalti sa nu-i simta slabiciunile sau vulnerabilitatea.
    Aceste persoane sunt foarte exigente cu sine si doresc sa demonstreze tuturor de ce sunt in stare. Isi reproseaza cand nu merg pana la capat si le este foarte greu sa accepte actele de lasitate ale celorlalti.
   Dominatorii au cele mai multe asteptari de la ceilalti pentru ca le place sa controleze totul si in acelasi timp, sa prevada totul.  Mai mult, sunt foarte priceputi in a ghici care sunt asteptarile celorlalti.  Evita sa se afle in situatii de confruntare in care nu detin controlul. Au foarte des oscilatii de dispozitie. Au tendinta de a “prevedea” viitorul pentru a anticipa actiunile celorlalti si a nu suferi de tradare. Aceasta atitudine ii  impiedica sa traiasca prezentul din plin. Nu le  plac persoanele care intarzie desi acest lucru ii ofera posibilitatea de a incerca sa le schimbe. Dominatorii detesta cand ceilalti nu au incredere in ei.  Evita sa se confeseze cu adevarat cuiva, de teama ca cele spuse vor fi folosite impotriva lor, intr-o zi.  Se simt foarte frustrati daca cineva ii  critica. Au intotdeauna o motivatie excelenta pentru  a face totul numai cum vor ei.
Nu suporta sa fie luati prin surprindere pentru ca asta ar insemna sa nu mai detina controlul.
Nu suporta sa fie mintiti, desi ei mint foarte mult. Dar minciunile lor sunt intotdeauna justificabile. Reputatia si imaginea sunt foarte importante.
Pentru ca vor sa cunoasca raspunsul tuturor intrebarilor sunt interesati sa cunoasca cat mai multe lucruri din cat mai multe domenii.
Le  este foarte teama de angajamente pentru ascund o alta teama, aceea de a renunte la ele.  Cred ca a renunta la un angajament este un act de tradare.
Au mai multa incredere in cineva pentru care nu simt o atractie.  Desi sunt  foarte seducatori,  prefera ca persoanele de sex opus sa le fie mai degraba prieteni decat iubiti, mai ales daca rana este puternica.
Viata sexuala a dominatorului nu poate fi satisfacatoare decat daca el  seduce.  Ii place sa se indragosteasca, dar atunci cand pasiunea se stinge, din partea lui, gaseste modalitati prin care sa il determine pe celalalt sa rupa relatia, pentru a nu fi acuzat de tradare.
Ii este foarte greu sa faca alegeri pentru ca aceasta presupune sa piarda ceva. Pierzand, trebuie sa renunoasca ca nu a avut control asupra situatiei.
Cand este furios iar lucrurile nu se desfasoara conform asteptarilor lui pleaca, intorcand spatele, exact in mijlocul unei discutii.
Concluzionand, dominatorul traieste cu teama de a nu fi mintit sau de a nu fi considerat mincinos; teama ca nu il va putea convinge pe celalalt; teama de propria furie sau de furia celuilalt; teama de a se confesa sau de a-si arata vulnerabilitatea; teama de a fi manipulat sau de a se lasa sedus; teama de a fi obligat sa se angajeze in ceva.
Cand lucrurile nu se desfăsoară conform asteptărilor lui, devine foarte repede agresiv, desi nu se consideră o persoană agresivă. Se vede pe sine ca fiind, mai degrabă, o persoană care se afirmă, puternică, care nu se lasă usor influenţată. Dominatorul este, dintre toate cele cinci caractere, cel care are cel mai des oscilaţii de dispoziţie. La un moment dat poate fi plin de iubire si atenţie, iar in secunda următoare, poate să se furie din cauza unui mic incident. Cei din jurul lui nu stiu cum să se poarte in faţa lui. Iar ceilalţi trăiesc frecvent
acest gen de atitudine ca pe o trădare.
Se ocupă mult de treburile altora. Cum vede repede tot ce se intamplă in jurul lui si se consideră mai puternic decat ceilalţi, isi asumă cu usurinţă toate sarcinile. Crede că trebuie să-i ajute pe ceilalţi să-si organizeze viaţa. Nu isi dă seama că acţionează astfel pentru a avea controlul. Ocupandu-se de ceilalţi, poate controla ceea ce vor ei să ii facă, cum si cand anume o vor face. Cand un dominator se ocupă de problemele celorlalţi, are sentimentul că acestia sunt mai slabi decat el. Este o modalitate deghizată de a-si arăta
propria forţă. Cand cineva nu crede destul in propria lui forţă, va face totul pentru a incerca să o arate celorlalţi. Iar a se ocupa de cei mai slabi este adesea o modalitate folosită in acest scop.
Ego-ul dominatorului se simte frustrat imediat cand cineva il critică in ceea ce face deoarece nu ii place să fie supravegheat, mai ales de către un alt dominator. Are multe dificultăţi cu persoanele autoritare, deoarece crede că acestea vor să il controleze. Se justifică si are intotdeauna o motivaţie bună pentru a face lucrurile asa cum vrea el. Isi recunoaste cu dificultate temerile si nu vrea să vorbească despre slăbiciunile sale. De altfel, incă de foarte mic, dominatorul incepe să spună: Sunt capabil să fac asta, lasă-mă să o fac singur!" vrea să facă lucrurile in stilul lui, dar ii place ca ceilalţi să il recunoască, să il felicite si, mai ales, să remarce ceea ce a făcut el.
 Nu vrea să -si arate vulnerabilitatea de teamă ca cineva să nu o descopere si să profite, controladu-l. Ii place să se arate ca fiind curajos si puternic, cat mai des posibil.
   Am spus mai devreme că dominatorului nu ii plac persoanele autoritare, dar nu isii dă seama de cate ori el insusi dă ordine si ia foarte repede decizii in numele celorlalţi. Imi place mult să observ un dominator aflat intr-un post de conducere sau de supraveghere, intr-un loc public precum un restaurant, un spital, un magazin etc. Vrea să stie tot ceea ce se intaplă, si isi spune părerea fără să ii fi cerut cineva acest lucru, se pare că nu se poate abţine să nu adauge un comentariu personal la ceea ce spun sau fac ceilalţi.
De fapt, reputaţia dominatorului este foarte importantă. Cand cineva spune sau face ceva ce ar putea să-i afecteze reputaţia bună pe care incearcă să o menţină, se simte insultat si e furios, deoarece trăieste acea situaţie ca pe o trădare gravă. Va ajunge chiar să mintă pentru a-si meţine sau salva reputaţia sa bună. Ceea ce contează cel mai mult pentru el este să aibă reputaţia unei persoane de incredere, responsabilă, care isi face foarte bine treaba.
Atunci candd vorbeste despre el, nu se destăinuie in totalitate, nu vorbeste decat de lucruri care ii asigură o reputaţie bună.
Dominatorul se simte insultat cand cineva se ocupă de treburile lui fără ca el să-i fi dat permisiunea. Dacă, de exemplu, cineva ii citeste corespondenţa, poate avea o criză de furie. Dacă altcineva intervine sau răspunde pentru el cand el este de faţă, se va simţi de asemenea insultat, deoarece va crede că celălalt nu are incredere  in capacităţile lui.
Foloseste, de obicei, seducţia pentru a-i manipula pe ceilalţi, iar acest lucru ii reuseste foarte bine. Este specialist in a găsi diverse mijloace de seducţie. Dominatorul va fi, de exemplu, genul preferat de o soacră, deoarece o va seduce cu vorbele lui frumoase. Din contră este foarte prudent in prezenţa altui seducător. Dacă cineva incercă să il seducă nu se va lasă sedus. Cand vorbesc despre seducţie, nu mă refer doar la cea din plan sexual, poate fi folosită in toate aspectele vieţii.
O altă teamă importantă pentru dominator este RENEGAREA. Pentru el, a fi renegat inseamnă a fi trădat. In schimb nu isi dă seama de cate ori ii reneagă pe ceilalţi, eliminandu-i din viaţa lui. De exemplu, nu va vrea să dea o a doua sansă cuiva in care si-a pierdut increderea. Foarte adesea, nici măcar nu va mai vrea să vorbească cu acea persoană. Cand este furios, iar lucrurile nu se desfăsoară conform asteptărilor lui, poate foarte usor să intoarcă spatele cuiva, in mijlocul unei discuţii sau poate să-i trantească cuiva telefonul in mijlocul unei conversaţii. Am meţionat deja că are dificultăţi in ceea ce priveste lasitatea, minciuna si ipocrizia.  Reneagă orice persoană comportandu-se astfel.
Această renegare se manifestă adesea in urma unei despărţiri. De foarte multe ori am auzit persoane de genul dependentului spunandu-mi nu vreau să mai stiu nimic despre.... Nu isi dau seama că printr-o astfel de atitudine ii reneagă pe ceilalţi.
 Femeia dominatoare are adesea impresia că este controlată de partener si deci, este foarte prudentă. Ii place să facă dragoste mai ales cand acest lucru pleacă de la ea, cand a hotărat să se lase sedusă sau cand are ea chef să-si seducă partenerul. De asemenea si bărbatului dominator ii place să aibă iniţiativa. Cand un dominator bărbat sau femeie, vrea să facă dragoste, iar celălalt refuză, se va simţi trădat. Nu poate să inţeleagă că celălalt, care totusi il iubeste, nu vrea să fuzioneze cu el, făcand dragoste.
    Tradarea din partea celor dragi este un lucru dureros si inevitabil in viata tuturor oamenilor. Si desi gandurile de razbunare par uneori dulci, nu merita sa le dai vreodata curs. Exista un proverb oriental care spune: “Atunci cand iti propui sa te razbuni, tu incepi sa sapi doua gropi simultan: una pentru celalalt si una pentru tine.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu