marți, 23 august 2011

Adaptarea personalitatii. Cum ne intelegem cu ceilalti?

Conform teoriei analizei tranzactionale fiecare din noi avem despre viata anumite credinte de baza, care se reduc la:
Eu sunt OK
Tu esti OK
Eu nu sunt OK
Tu nu esti OK.
Din combinatia acestor credinte rezulta 6 tipuri de personalitate, si anume:

Reactorul/ Empatul/ Histrionicul. Aceasta persoana are nevoie mereu de feed-back pozitiv din partea mediului pentru ca se simte nesigura. La nivel structural, credinta persoanei este ca Eu nu sunt OK, iar Tu esti OK. Astfel de persoane incearca din greu sa faca diverse lucruri, dar de multe ori nu reusesc, se grabesc in permanenra, si au o filozofie de genul: ma comport ca sa iti fac placere, dar de fapt doresc ca tu sa te comporti astfel incat sa imi faca mie placere. Histrionicii se pierd in ceea ce altii gandesc si simt, in loc sa-si afirme puterea de a defini propriul OK. Deoarece au dificultati in a stabili limitele cu ceilalti, cand nu sunt recunoscuti si se simt raniti solutia lor este sa se indeparteze de ceilalti.Isi doresc atasamentul si le este teama de individuatie, in timp ce urmaresc la ceilalti daca sunt multumiti. Se intereseaza de altii, de comfortul lor, le place un mediu placut, mobilele moi si dragute, atmosfera placuta, covoarele pufoase, perdelele in jurul patului; de obicei sunt oameni foarte calzi cu care este placut sa stai.
Se inteleg bine cu persistentii/paranoizii, intre ei existand o mare atractie.
Histrionicul/reactorul realtioneaza cu obsesiv- compulsivul/dependentul de munca si poate intra in relatie cu pasiv- agresivul/rebelul.
Histrionicul/reactorul poate relationa cu antisocialul/promotorul la nivelul de “a-l salva” pe antisocial- de exemplu in relatiile femeilor “care iubesc prea mult”, adica femei care intra in relatii distructive pe baza faptului ca dragostea lor va vindeca un suflet fara speranta, iar in final ele sunt pedepsite.
De obicei cred ca paranoizii/persistentii sunt reci si fara sentimente.
Nu se inteleg deloc cu schizoizii/visatorii, schizoizii fiind prea reci si distanti pentru histrionici.
Nu se inteleg bine cu alti histrionici.
Rebelul/ Pasiv- agresivul. Este o pozitie de rebel, care-si face rau singur, fiind de fapt o pozitie de inutilitate: Eu nu sunt OK- Tu nu esti OK. Comportamentul lor pasiv este foarte agresiv in fapt si desfasoara un proces de auto- infrangere: tu faci ceva ce nu-mi place, eu nu-mi exprim deschis mania si sfarsesc prin a face ce doresti (si anume ceva ce ar fi trebuit tu sa faci), dar nici eu nu ma simt bine, asa ca te infurii si pe tine si astfel rezulta schimbarea discomfortului. Este iritant pentru ca nu-si exprima mania, asa ca si eu incep sa ma simt iritat si ma infurii, iar pasiv- agresivul spune:” Nu-i drept”. Este amuzant, face lucrurile sa mearga cand este greu, poate rade in fata greutatilor, ii place sa munceasca in echipa, ii plac culorile primare, aprinse, ii plac tot felul de masinarii magnetice amuzante pe birou.
Poate intra in relatie destul de buna cu histrionicul/reactorul.
Ii enerveaza persistentii/paranoizii.
Se pot intelege o vreme cu antisocialii/promotorii, dar in cele din urma relatia ae mari sanse sa se destrame, pentru ca antisocialul este enervat de lipsa de exprimare a furiei de catre pasiv-agresiv, iar pasiv- agresivul aduna multa furie pasiva in relatia cu antisocialul, care este activ agresiv.
Promotorul/Antisocialul. Are calitati pozitive: ii place incitarea, este energic, se descurca in diferite situatii, face lucruri diferite, dar spune “da, voi face” si nu face nimic, are nevoie sa se intample lucruri variate. Este activ agresiv. Ii place succesul, face ca lucrurile sa se intample, ii plac masinile scumpe, hainele la moda, nu-i pasa cateodata daca lucrurile nu-i apartin dar le arata de parca sunt ale lui, gaseste solutii la probleme dificile, este un “manipulator incantator”, incearca sa influenteze oamenii. Nu acorda mare importanta regulilor, chiar le incalca de multe ori. Aspectul pozitiv este ca are capacitatea de a gasi solutii noi si neobisnuite la diverse probleme, dar aspectul negativ este acela ca poate incalca prea mult regulile si are dificultati sa se supuna autoritatii. In general nu sunt buni de subordonati, ci prefera sa fie sefi.
Pot relationa cu persistentii/paranoizii, dar de multe ori apar jocuri psihologice intre cei doi.
Se pot intelege bine cu alti antisociali/promotori, dar adesea intra in competitie privitor la riscul asumat.
Nu le plac histronicii/reactorii, dar se pot intelege cu ei- de obicei insa histrionicul are de suferit crezand ca poate “salva” antisocialul.
Pot relationa cu schizoizii/visatorii, dar se poate sa nu le inteleaga reactiile si ii enerveaza lentoarea schizoizilor.
Visatorul/ Schizoidul. Nu doreste sa atraga atentia. Asteapta de la ceilalti sa intieze activitati si apoi se retrag daca ceilalti nu iau initiativa sau le este frica sa continue daca ceilalti o fac. Au tendinta este de a nu ajunge niciunde in relatiile lor si le este frica atat de individuatie, cat si de atasament. Creeaza propriul mediu interior in care petrece mult timp in siguranta, adesea este foarte creativ, poate fi cercetator sau artist, ii place sa lucreze singur, ii place sa i se spuna ce sa faca. In general nu prefera munca de echipa.
Nu se intelege deloc cu histronicul/reactorul, despre care crede ca este prea emotional, superficial si vorbaret.
Se pot intelege cu alti schizoizi/visatori, dar relatia lor va fi caracterizata de multa tacere.
Workaholic-ul/ Dependentul de munca/Obsesiv- compulsivul. Crede foarte tare in ceea ce face. Munceste din greu, este dedicat, loial, de incredere, face ceea ce a spus ca face, orientat pe sarcini, din multe puncte de vedere asemanator cu paranoicul. Are credinta ca trebuie sa fie perfect, si uneori nu duce lucrurile la capat tocmai din acest motiv. Este usor destabilizat de greseli si are mari dificultati in a-si accepta propriile greseli sau in a-si cere scuze pentru ca a gresit. Ii este de multe ori teama sa nu cumva sa greseasca si atunci mai bine nu face ceva, decat sa riste greseala.
Dependentul de munca/ obsesiv-compulsivul se intelege bine cu histrionicul/reactorul.
Persistentul/ Paranoidul. Este logic, hotarat, conducator, are forta, impinge lucrurile inainte. Spre deosebire de dependentul de munca, care crede ca el trebuie sa fie perfect, paranoidului nu ii pasa de perfectiunea proprie, dar se asteapta ca ceilalti sa fie perfecti. In timp ce el insusi are dreptul sa greseasca, ceilalti nu il au, si din acest motiv poate deveni foarte critic.
Se inteleg bine cu reactorii/histrionicii, intre ei existand o mare atractie.
Pot relationa cu promotorii/antisocialii, dar de multe ori apar jocuri psihologice intre cei doi.
De obicei cred despre histrionici/ reactori ca sunt superficiali.
Gaseste ca pasiv-agresivul/ rebelul este iritant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu