marți, 23 august 2011

Continutul si dinamica conflictelor

In  ce planuri apar conflictele?
Conflictele care apar se desfăşoară concomitent în mai multe planuri: asimilarea evenimentelor trăite; raporturile cu partenerul; raporturile cu familia şi grupul social mai extins.
Cum gestionam conflictele?
Cu toate deosebirile sociale şi culturale si în pofida individualităţii lor, putem observa că toţi oamenii ajung în ultimă instanţă la forme tipice de asimilare a conflictelor în cadrul rezolvării problemelor pe care le au. Dacă avem o problemă suntem supăraţi, ne simţim suprasolicitaţi şi neânţeleşi, trăim într-un stres permanent sau nu vedem nici un sens în viaţa noastră; putem să exprimăm aceste dificultăţi în următoarele patru forme de asimilare a conflictelor: la nivel corporal, la nivel de performanta (dificultati in capacitatea momentana de ratiune si logica), la nivel de contacte si traditii sau la nivel de imaginatie. De exemplu: tatăl reacţionează refugiindu-se în muncă (performantă); mama prin retragere şi evitarea contactelor sociale (contact); copilul reacţionează prin probleme ale corpului. Aceste moduri diferite de reacţie pot duce la rândul lor la dificultăţi de comunicare.

Care sunt simptomele conflictelor nerezolvate?
În sfera corpului pot apărea tulburări de somn, lipsa poftei de mâncare, suferinţe organice, iritabilitate, bulimie, pierderea vitalităţii, refuzul raporturilor sexuale, astenie, dureri, inerţie, halucinaţii auditive şi vizuale, reprezentări ipohondrice, tulburări ale percepţiei şi dinamicii afectelor, etc.
În sfera raţiunii pot apărea tulburări ale gândirii şi inteligenţei, dificultăţi de concentrare, ale memoriei şi în luarea deciziilor, înclinaţia spre raţionalizare, introvertire, obsesii şi lipsa de realism, etc.
În sfera contact – tradiţii pot apărea fixaţiile, prejudecăţile, stereotipiile, fanatismul, lipsa de discernământ, teama de adevăr, sentimentele de ură şi cele de culpabilizare şi unilateralitatea.
În sfera imaginaţiei:  lipsa de realism, imaginaţia debordantă, tendinţa de sinucidere, fantezii sexuale, temeri, obsesii, mania persecuţiei, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu